6 sätt att hålla tänderna vita på din hund (& 3 sätt att göra det rätt!)


En vanlig fråga som ofta ställs till mig är: “Hur rengör jag min hunds tänder?” Sanningen är att det finns flera olika metoder, allt från tandkräm och tandborstar till olika sorters ben. Vi börjar med det självklara sätten.

En “professionell” rengöring på en veterinärklinik

I vanliga fall rekommenderar veterinärerna detta. Du lämnar din hund hos veterinären och plockar upp honom/henne om några timmar. Denna metod kräver i allmänhet bedövning, för att veterinärpersonalen eller veterinären noggrant skall kunna rengöra ditt husdjurs tänder. Eftersom denna process involverar avlägsnande av plack och bakterier som samlats under flera år, ordineras ofta antibiotika efter rengöringen.

 • Risknivå: 8 (På en skala från 1-10, då 10 motsvarar den högsta möjliga risken)
 • Prisklass: 10 (På en skala från 1-10, då 10 motsvarar det högsta möjliga priset)
 • Effektivitet: 10 (På en skala från 1-10, då 10 motsvarar den högsta möjliga effektiviteten)

Min åsikt?

För riskabelt! Föreställ dig att människor skulle bedövas varje gång de åker till tandläkaren för ett rutinbesök eller för tandblekning. (Kom ihåg att två tandläkarbesök per år rekommenderas)! Även för djur som utsätts för denna rengöringsprocess bara några gånger under hela sin livstid, medför hela proceduren stora mängder onödiga kemikalier och risken för en allvarlig reaktion på bedövningsmedlet finns. Ta inte risken, om din hund är gammal, har ett nedsatt immunförsvar eller en pågående sjukdom (hudproblem, allergier, cancer, näringsbrist).

Detta är vanligtvis ett mycket dyrt alternativ och priset rör sig i allmänhet från $350 uppåt. Möjligtvis kan du hitta en veterinär som sköter om tandrengöringen utan bedövning. Detta är självklart det bättre alternativet. Tänk på att rengöringen utan bedövningsmedel, ofta kräver att flera veterinär-tekniker håller fast din hund/katt medan veterinären rengör tänderna. Denna upplevelse kan vara mycket traumatiserande, så använd denna metod med måtta.

Hundtandkräm

Dylika säljs ofta på olika veterinärkliniker och i djuraffärer. De påstås innehålla enzymer som bryter ner plack och bekämpar bakterier. Tandkrämen rekommenderas att användas en till två gånger om dagen och en del inkluderar även en liten tandborste.

 • Risknivå: 3
 • Prisklass: 3
 • Effektivitet: 2

Jag tror inte på användningen av hundtandkräm. Det fungerar helt enkelt inte och vanliga tandborstar irriterar vanligtvis tandköttet, vilket kan orsaka smärta. Dessa produkter innehåller dessutom klorhexidin, en kemikalie som absorberas i blodet och med tiden kan orsaka neurologiska problem. Håll dig borta! Det finns bättre alternativ.

“Greenies” & andra kommersiellt gjorda dentala ben

Dylika produkter säljs vanligtvis i djuraffärer och på vissa kliniker. De påstås rengöra din hunds tänder med lite till ingen ansträngning av dig. Att tugga på dessa ben påstås bryta ner matrester som sedan kan intas av hunden.

 • Risknivå: 8
 • Prisklass: 3
 • Effektivitet: 2

Jag rekommenderar överhuvudtaget inte dessa produkter. Det finns risk för kvävning och benresterna kan dessutom fastna i tarmen. Det finns risk för att dessa produkter är näringsmässigt ohälsosamma och innehåller ingredienser av dålig kvalitet, som möjligtvis kan leda till allergier och andra krämpor. Kommersiellt tillverkade dentala ben är inte heller särskilt effektiva. Alla dessa produkter är totalt slöseri på dina välförtjänta pengar.

Vilka metoder är riskfria och bra för att rengöra tänder?

Trevligt att du frågar! Här är de metoder jag rekommenderar, som både jag och mina klienter använder för att sköta om våra djurs tandhygien. Alla mina husdjur har levt ett långt och friskt liv (upp till 24 år för min border collie) och de har inte en enda gång behövt bedövning för att få tänderna rengjorda. Mina metoder kommer inte endast att rengöra tänderna, utan även hålla tandköttet friskt och andedräkten fräsch!

Färsk mat: Undvik att mata din hund eller katt med kommersiellt producerad mat eller godis. Torrfoder innehåller kolhydrater i stora mängder. Om du matar ditt husdjur med färskt kött och färska grönsaker är det mindre sannolikt att ditt djur får tandsten. Kolla upp boken: Fresh Food & Ancient Wisdom för recept och detaljer angående kostbehov för hundar och andra husdjur.

 • Risknivå: 0
 • Prisklass: 6
 • Effektivitet: 9

Ben: Att tugga på ett RIKTIGT ben av lämplig storlek efter måltider i ca. 10 till 20 minuter, minskar ansamling av plack, speciellt i de övre och nedre kindtänderna. Jag rekommenderar att detta görs några gånger i veckan. Efter 10-20 minuter bör du ta bort benet från din hund och tvätta det. Förvara sedan benet i en Tupperware eller i en Ziplock påse i kylen. För att benet få mjukare, kan du koka det. Övervaka alltid då din hund tuggar på ett ben.

 • Risknivå: 2 (med övervakning)
 • Prisklass: 2
 • Effektivitet: 8

Benmatningsdetaljer:

 • Mata inte din hund med grillade, stekta eller ugnsbakta ben = sköra
 • Undvik fågelben
 • Mata råa eller kokta nöt- och grisben
 • INGA ben till mindre eller brakycefala hundraser (de saknar det krävda käksystemet för att riskfritt tugga benen)

 

Dr. B’s lösning för rengöring av tandkött och tänder

Blanda följande ingredienser i en liten glasskål och applicera blandningen på tänder och tandkött. Denna blandning är perfekt för tandköttssjukdomar och avlägsnar även plack med tiden. Dessutom ser blandningen till att skydda din mun från bakterier och tandköttssjukdomar. Lägg inte blandningen i djurets vattenskål.

 • 2 oz (60 ml) Väteperoxid (3%)
 • 2 oz (60 ml) Aloe Vera juice

Om ditt husdjur har dålig andedräkt, tillägg en av dessa:

 • Bikarbonat (1 matsked)
 • Flytande klorofyll (1 tesked)
 • Risknivå: 0
 • Prisklass: 1
 • Effektivitet: 9

Applicering: Applicera på tänder och tandkött, speciellt de övre kindtänderna för att kontrollera spridningen av plack. Använd en bommullspad och dränk den i blandningen. Gnugga sedan blandningen på missfärgade tänder eller plack. Gör detta några gånger i veckan och om ditt husdjur har mycket plack, kan du göra det oftare. För små hundar och katter kan du doppa en bomullspinne i blandningen och sedan applicera på tandkött och plack.

Efter applicering av blandningen med några dagars mellanrum i 2-3 veckor, kommer du att lätt kunna skrapa bort plack från de drabbade tänderna med dina fingernaglar, en mjuk handduk eller till och med en bomullspinne.

Slutligen kan en låg dos antibiotika som Clindamycin ibland vara lämplig för extrema fall av tandköttssjukdom. Konsultera din holistiska veterinär för hans/hennes råd om användning av antibiotika för ditt husdjur.

Detta är ett gästinlägg skrivet av Dr. BVitatanden.se, vilket är Sveriges största portal för munhygien, tandvård och tandblekning av tänder på både människor och djur.

 

Sharing is caring! :)