Hundförsäkring Pris

Nyfiken på vad en hundförsäkring kostar? På denna sida finner du försäkringspriser, olika prisexempel för vanliga hundraser samt en topplista med de populäraste hundförsäkringsbolagen.

Priser för hundsäkringar

För nästan alla hundägare som ska teckna en hundförsäkring är de två viktigaste faktorerna försäkringsvillkoren och priset. Skillnaderna på villkor och pris är stora men det baseras också på vilken typ av hund du har, vem du är och vad du vill ska ingå i försäkringen. På denna sida kan du läsa mer om hundförsäkringspriser, vad en hundförsäkring kostar i genomsnitt för olika raser, samt vad som påverkar premien.

ManyPets

Maxersättning: 140 000 kr
Rörlig Självrisk: 15 – 25 %
Fast Självrisk: 0 – 3500 kr
Självriskperiod: 365 dagar

Lassie

Maxersättning: 150 000 kr
Rörlig Självrisk: 15 – 25 %
Fast Självrisk: 1500 – 3500 kr
Självriskperiod: 365 dagar

Agria

Maxersättning: 120 000 kr
Rörlig Självrisk: 15 – 25 %
Fast Självrisk: 1400 – 5000 kr
Självriskperiod: 135 dagar

Moderna

Maxersättning: 120 000 kr
Rörlig Självrisk: 15 – 25 %
Fast Självrisk: 1100 – 4000 kr
Självriskperiod: 180 dagar

Dina

Maxersättning: 120 000 kr
Rörlig Självrisk: 20 %
Fast Självrisk: 2000 – 4000 kr
Självriskperiod: 4 mån

IF

Maxersättning: 90 000 kr
Rörlig Självrisk: 15 %
Fast Självrisk: 1500 – 2700 kr
Självriskperiod: 125 dagar

ICA

Maxersättning: 60 000 kr
Rörlig Självrisk: 15 – 25 %
Fast Självrisk: 2000 – 3000 kr
Självriskperiod: 130 dagar

Folksam

Maxersättning: 120 000 kr
Rörlig Självrisk: 25 %
Fast Självrisk: 1800 – 3000 kr
Självriskperiod: 365 dagar

Svedea

Maxersättning: 90 000 kr
Rörlig Självrisk: 15 – 25 %
Fast Självrisk: 1800 – 4500 kr
Självriskperiod: 130 dagar

Sveland

Maxersättning: 140 000 kr
Rörlig Självrisk: 15 – 25 %
Fast Självrisk: 1800 – 4900 kr
Självriskperiod: 125 dagar

Vad kostar en hundförsäkring?

Genomsnittspriset (2021) för en hundförsäkring till en blandras med 60 000 kr i veterinärvård är 383 kr i månaden vilket motsvarar en årlig kostnad på 4 596 kr. Detta pris bör endast ses som ett riktmärke då flera faktorer så som hundras, självrisk, villkor och ålder kommer att ha en påverkan på vilket pris som försäkringsbolaget erbjuder.

Precis som det inom bilförsäkringar finns trafik-, halv- och helförsäkring, erbjuder försäkringsbolagen liknande upplägg inom hundförsäkring. En del av priset på hundförsäkringen styrs av hur mycket du vill ska inkluderas i villkoren. Konsumenternas kallar de olika nivåerna Bas, Mellan och Stor och då är det veterinärvårdsbeloppet som styr nivå.

Stora skillnader i pris beroende på omfattning

En enklare basförsäkring som omfattar veterinärvård upp till 30 000 kr kan du teckna för runt 200 kr, medan en heltäckande stor försäkring kan gå på tre-fyra gånger så mycket. För att ge dig en tydligare bild på hur priserna skiljer sig åt har vi tagit fram genomsnittspriset för en hundförsäkring inom nivåerna Bas, Standard och Stor. Nedanför finner du ett genomsnittligt pris per månad för en 13 månader gammal kastrerad blandrastik.

Pris för en enklare hundförsäkring

Priset för en enklare försäkring som täcker veterinärvård upp till 30 000 kr ligger i genomsnitt på 174 kr per månad eller 2088 kr per år.

Pris för en standard hundförsäkring

Priset för en standard försäkring som täcker veterinärvård upp till 60 000 kr ligger i genomsnitt på 383 kr per månad eller 4596 kr per år.

Pris för stor hundförsäkring

Priset för en stor försäkring som täcker veterinärvård upp till 150 000 kr ligger i genomsnitt på 445 kr per månad eller 5340 kr per år.

Hundförsäkringspriser för olika raser

För att ge dig en bättre bild av vad en hundförsäkring kostar i genomsnitt för olika hundraser har vi tagit fram prisuppgifter från samtliga försäkringsbolag på svenska marknaden. I exemplet har vi använt en 13 månader gammal kastrerad tik med veterinärvård upp till 60 000 kr (standard). Gällande självrisk, som har en stor påverkan på pris, valde vi i närmaste mån en rörlig självrisk på 25 % och en fast självrisk på 1 500 kr.

Prisexempel för fem vanliga hundraser

Vad påverkar priset för en hundförsäkring?

Som vi nämnt tidigare i artikeln påverkas priset av en rad olika faktorer. Vi har gått igenom två av de mer avgörande faktorerna, hundras och omfattning av villkoren. Men det finns fler delar som påverkar premien, framför allt är det självrisk som har en betydande roll. Tillskillnad från exempelvis hundens ålder och ras har du möjlighet att själv påverka villkoren för din självrisk.

Skillnader i självrisk

Djurförsäkringar överlag har ett lite speciellt upplägg när det kommer till självrisk. Den är baserad på en rörlig och en fast del. Försäkringsbolagen låter dig (oftast) bestämma själv om du vill ha en låg eller lite högre rörlig självrisk. De vanligaste alternativen är 15 eller 25 % i rörlig självrisk. Väljer du en lägre självrisk blir priset lite dyrare och tvärtom, hög självrisk resulterar i lägre pris.

Hög eller låg fast självrisk?

Den fasta självrisken är också ofta uppdelad i olika nivåer där du väljer vad som passar. Precis som med den rörliga självrisken så ökar priset om du väljer en låg fast självrisk, och det blir billigare med en högre självrisk. I slutändan är det en avvägning som du får göra för att hitta vad som passar din ekonomi bäst. Vissa bolag som till exempel ManyPets erbjuder dessutom alternativ med 0 kr i fast självrisk.

Försäkringsbolagens syn på prissättning

Generellt vill försäkringsbolagen att varje försäkringstagare betalar en premie som motsvarar den risk som bolaget tar när hunden försäkras. Hur stor eller liten risk som hunden anses medföra bestämmer varje individuellt försäkringsbolag men risken återspeglas i priset. Detta är i sin tur en av anledningarna till att priserna skiljer så pass mycket mellan de olika försäkringsbolagen.

När försäkringsbolagen tar fram priset för din hund görs riskkalkyler utifrån flera faktorer. För många bolag är den viktigaste faktorn vilken hundras det gäller. Hundraserna delas in i olika kategorier, exempelvis i ett spann mellan 2,5 till 9,5 där du får en billig hundförsäkring i det lägsta spannet.

I de högre kategorierna inkluderas hundraser som löper större risk att drabbas av sjukdomar och hälsoproblem så som mops, boxer och pekingese. I det lägre hamnar hundraser som anses ha en bra grundhälsa samt kräver mycket motion, här inkluderas exempelvis olika jakthundar. Liknande system gäller även för kattförsäkring och hästförsäkring.

Sammanfattning

Hundförsäkringspriset tas fram genom en rad olika beslut, vissa kan du påverka och andra inte lika mycket. Därför brukar vi rekommendera att man börjar med att fundera på hur mycket försäkringen bör inkludera.

Vilka delar vill du ska inkluderas i försäkringen? Därefter brukar de olika alternativen av självrisk vara ett naturligt steg undersöka. En lägre självrisk betyder oftast en lite högre kostnad om olyckan är framme.

Tänk på att en hundförsäkring i många fall kan vara avgörande för om du har råd med omfattande veterinärvård eller inte. Så även om priset kan tyckas i högsta laget kan det i slutändan vara en viktig investering för dig, din hund och ekonomin. Sist men inte minst är det viktigt att du jämför mellan olika hundförsäkringar.

Frågor & Svar

Genomsnittspriset för en täckande hundförsäkring är 383 kr i månaden eller 4 596 kr per år. Priset för en basförsäkring till en blandras är i genomsnitt 174 kr i månaden och en premiumförsäkring kostar runt 445 kr i månaden. Priserna varierar dock beroende på bland annat hundras, självrisk, ålder och villkor.

Priset för en hundförsäkring påverkas av en rad olika faktorer. Hundras, ålder, självrisk och villkor är de delarna som ofta har störst betydelse på priset. Du kan själv påverka både omfattning av hundförsäkringen samt hur mycket den rörliga och fasta självrisken ska vara.

Beroende på vilka behov du som hundägare har kan olika försäkringsbolag anses vara mest prisvärda. I vår artikel om bäst hundförsäkring kan du läsa mer om hundförsäkringar som fått bra omdömen och betyg i oberoende jämförelser. Är du mer intresserad av lågt pris rekommenderar vi att du läser mer på billigaste hundförsäkringen.