Köpa hund och valp


Har det blivit dags att köpa hund av en uppfödare? Läs nedan vad du borde tänka på före ett köp.

För dig som är ny i hundvärlden är det bra att veta att hundar enligt svensk lag är att betrakta som lös egendom. Det kan te sig konstigt för djurälskare att likna en hund med exmpelvis en TV, eftersom vi faktiskt vet att hundar både har själ och personlighet. Detta till trots innebär rådande juridiskt läge att skador, sjukdomar eller liknande på en hund faller inom det köprättsliga området i juridiken. Det är därför viktigt att tänka på en del saker i samband med köp av hund, vilket gäller både valp och äldre hund.

Hundar och dolda fel

Om du tänkt köpa en valp eller hund av en uppfödare genom exempelvis Svenska kennelklubbens hemsida för köp av hund, är din valp troligtvis försäkrad redan hos uppfödaren som har tecknat en försäkring som täcker dolda fel vid försäljning. Hundförsäkringen hos uppfödaren täcker veterinärskostnader som valpköparen har om det efter köp framkommer att valpen eller valparna på något sätt har ett fel eller är sjuka, men att detta inte kunde ses vid köp utan framkom först senare.

Det är alltså inte du som hundköpare som ska vara försäkrad för att täcka sådana kostnader, utan uppfödaren. Därför är det viktigt att kolla så att uppfödaren verkligen har en försäkring som täcker dolda fel för att undvika problem och friktion med säljaren. Dock är det alltid säljaren som är ansvarig för dolda fel, alldeles oavsett om han eller hon har försäkrat sina valpar eller ej. För att på bästa sätt kunna hävda din rätt ska du dock ha ett besiktningsintyg från veterinär när du hämtar din valp, och detta får inte vara äldre än sju dagar gammalt.

Viktiga saker att tänka på:

Checked-Hundförsäkring-30% Kolla att uppfödaren har dolda fel-försäkring, före köpet.

Checked-Hundförsäkring-30% Be om att få vetrinärsintyg av uppfödaren (ej äldre änsju dagar), när du hämtar din valp

Sharing is caring! :)