Svåra följder av huggormsbett för hundar


En dold fara för många hundägare, speciellt under sommaren, är huggormsbett. Huggormen är Sveriges enda giftorm och under sommaren drabbas ett stort antal hundar av ormbett som i värsta fall kan leda till svåra sjukdomsfall och trots behandling överlever inte alla hundar.

Till skillnad från oss människor där majoriteten av alla huggormsbett är ofarliga kan ett bett betyda allvarliga risker för din hund. Viktigt att känna till är att även katter påverkas på samma sätt som hundar. De är få hund- och kattägare som vet om att ett stort antal hundar och katter dör varje år till följd av sjukdomar som uppstått på grund av bettet.

Den avgörande faktorn för utgången är hur mycket av ormens gift som injekterats, vilket kan vara svårt att bedöma framförallt under den första tiden. För att undvika stora kostnader för veterinärbesök, röntgen, medicin och rehabilitering rekommenderas därför alltid en passande hundförsäkring eller kattförsäkring för din fyrfotade vän.     

Uppsök veterinär vid huggormsbett

I hela Sverige från söder till norr kan du stöta på huggormar när du är ute med din hund. Vad som är viktigt att känna till är att om hunden blir biten bör du omgående gå till veterinären för undersökning. Var någonstans bettet tagit kan spela stor roll för hur akut läget är. Vanligt utsatta områden är t.ex. nosen och läppar men värst område att bli biten, till skillnad från mångas uppfattning, är tassen. Hög blodcirkulation och muskler gör att giftet sprids ut i blodomloppet snabbare och därmed får större konsekvenser.

  • Tänk på att hunden aldrig bör gå på tassen som blivit biten.

Beroende på var ormen bet och hur mycket gift kan hunden reagera på olika sätt, i bästa fall uppstår endast en lokal svullnad vid platsen för bettet vilket inte kräver någon speciell behandling. Vid allvarligare fall påverkas inre organ så som lever och njure med svår blodbrist som följd. Hos veterinären finns medicinering för behandling av dessa skador vilket tillsammans med vila är tillräckligt för att hunden ska bli frisk.

Livshotande skador och dyra kostnader

Svåra fall av ormbett leder till livshotande skador på de inre organen. Hjärtat, njure och lever påverkas vilket gör att blodkroppar faller sönder och blodäggvita läcker ut. Otäcka ödem under buken samt bröst och benen kan då uppstå. Veterinären kommer ge medicin för att minska smärtan och bevara blodtryck och cirkulation, vissa fall kräver även ormserum som fungerar som ett effektivt motgift. Ta därför alltid det säkra före det osäkra och besök din närmaste veterinär samt skydda din fyrfotade vän med en bra försäkring.

Källor till artikeln: Veterinärhuset & Djurvårdguiden

Sharing is caring! :)