Folksam Hundförsäkring 1 kommentar


Folksam omdöme

7

Kostnad

8.0/10

Försäkringsbelopp

7.0/10

Täckning

6.0/10

Fördelar

 • Billig försäkring
 • Akupunktur ingår!
 • Bra Livförsäkring

Nackdelar

 • Skyddsbeloppet sänks efter 8 års ålder

Valmöjligheter & utbud | Självrisk & försäkringsbelopp | Pris | Slutsats

Folksams hundförsäkring utges av företaget Folksam försäkringar som försäkrar nästan varannan svensk medborgare på ett eller annat sätt. Folksam försäkringar är ett kundägt bolag, vilket innebär att du som tecknar en hundförsäkring, eller djurförsäkring får vara med och dela på vinsten. Vi tycker att bolaget har bra policys i sitt försäkringsbolag, vilka bland annat innebär att Folksam inte delar ut bonusar till sin styrelse, VD eller ledning. Förutom försäkringslösningar till djurägare, erbjuder Folksam försäkringar till nästan alla mänskliga aktiviteter och situationer såsom hemförsäkringar, bilförsäkringar och reseförsäkringar.’

Rent allmänt är företagets hemsida överskådlig och lätt att förstå, vilket gör det enkelt att hitta information om just den djurförsäkring som du letar efter.

Nedan kan du läsa mer om vad vi tycker om Folksam hund och vad dom får för omdöme.

Senast uppdaterad: 7:e Februari 2019

Valmöjligheter & Utbud

Folksam hundförsäkring har tre olika kategorier att välja på: Bas, Mellan och Stor hundförsäkring.

Folksam hundförsäkring bas

Försäkring hund bas är Folksams billigaste och därmed också naturligt – den minst omfattande hundförsäkringen. Här gäller att ersättning för rehab, medicin eller röntgen och CT scanning ej ingår i försäkringen. Detta gör försäkringen billigare, men också lite lurig för konsumenten eftersom man kan behöva betala relativt stora summor för medicin till hundar om de blir sjuka eller skadar sig.

Nytt från i Maj 2018 – och något som även gäller alternativen nedan – är att du som köper valp från en uppfödare får skydd mot dolda fel som kennelns veterinär inte upptäckt. Bra är att detta gäller även om du byter från en annan försäkring, och alltså inte bara helt “blanka” hundar.

En annan nyhet i år är att akupunktur för hundar ingår som en godkänd behandlingsmetod. Kravet för att få ersättning är dock att din veterinär rekommenderar metoden. Enligt Metro används akupunktur för hundar bland annat för smärtlindring och för att öka blodcirkulationen. Mycket bra är att kostnader för akupunktur inte har något särskilt gränsbelopp, utan ersätts ända upp till försäkringens tak (25- 50- eller 75 000 kr).

Folksam hundförsäkring mellan

Försäkring hund mellan är företagets mellanförsäkring. Här ingår ersättning för rehabilitering med 3000 kr, med medicin 3000 kr och ersättning för röntgen och CT scanning med 5000 kr. För en hundförsäkring i mellansegmentet är det okej nivåer. I Folksam hundförsäkring mellan ingår också ett utökat skydd för tandvård – där du som kund har möjlighet att få ersättning för borttagande av mjölktänder eller utföra bettkorrigering i medicinskt syfte. Detta är något som är särskilt bra om din hund är av en ras med notoriskt dåliga tänder, och inte alltid något som ingår hos de andra företagens försäkringar.

Folksam hundförsäkring stor

Försäkring hund stor är folksams premiumförsäkring. Här ingår ersättning för medicin och rehab med 5000 kr vardera. Kostnader för CT och Röntgen ersätts upp till 7000 kr. Bättre gränsbelopp i dessa delar än i Folksam Mellan, men fortfarande lite snålt för en premiumförsäkring. I Folksam hundförsäkring stor ingår precis som deras mellanförsäkring, också ett utökat skydd för tandvård m.m.  Medicin och rehab är alltså ingen tilläggsförsäkring i egentlig mening, utan är beroende på om du väljer en speciell kategori: bas, mellan eller stor.

Livförsäkring

Den enda egentliga tilläggsförsäkringen som erbjuds idag är livförsäkringen som kan väljas till alla Folksams kategorier av hundförsäkring. Något som är grymt bra med är att Folksam inte kräver dig på självrisk om det som inte får hända faktiskt skulle hända. Är livförsäkring en viktig del för dig som hundägare, kanske för att du använder hunden i ditt yrke eller har en värdefull utställningshund har Folksam alltså mycket goda villkor i denna del.

Direkt på nätet kan du livförsäkra din vovve för mellan 1 000 och 20 000 kronor, och ska då välja det belopp som du köpte hunden för. Enligt en ännu ej bekräftad uppgift går det dock att försäkra till ett högre värde än 20 000 kr, men det krävs då att du kontaktar Folksam över telefon före du tecknar försäkringen.

Självrisk och försäkringsbelopp

Självrisken på hundförsäkringen hos Folksam ligger på 1800 eller 3000 kronor i fast självrisk. Med Folksam hundförsäkring måste du dessutom ha en rörlig del i självrisken på 25%. Vi noterar att den rörliga självrisken har höjts från 20 till 25% inför 2018. Självrisken har alltså fördyrats något, men ligger i övrigt ungefär som genomsnittet. För dig som vill ha en högre självrisk men lägre månadskostnad är detta hundförsäkringsbolag dock en smula inflexibelt kan vi tycka. Vi hade gärna sett högre- och lägre nivåer än 1800 och 3000 kr.

Självriskperioden hos Folksam är 125 dagar lång, vilket ligger på en genomsnittlig nivå för försäkringsbolagen. 

Försäkringsbeloppet hos Folksams hundförsäkringar kommer på tre nivåer.I kategorin bas är försäkringsbeloppet 25 000 kr, i kategorin mellan är försäkringsbeloppet 50 000 kr och kategori stor är försäkringsbeloppet 75 000 kr.  I de olika kategorierna av hundförsäkring går inte att minska- eller öka försäkringsbeloppet. Helt ok nivåer på de olika paketen, men vi hade gärna sett ännu en nivå närmare 100 000 kr som exempelvis Sveland.

Pris

Folksam hör till de billigare försäkringarna enligt vår undersökning och landade på 1715 kronor om året för Folksam hundförsäkring bas till vår labrador retriever. Årskostnaden är alltså riktigt trevlig. Prisvärdheten är ok och du får en bra och billig basförsäkring för den kostnaden. Något som dock sänker försäkringen är det faktum att skyddsbeloppet sänks efter 8 års ålder, samt att varken Rehab eller Medicin ingår – något som du som hundägare bör vara beredd på om du funderar på att teckna försäkringen.

I de större försäkringarna Mellan och Stor får du högre skyddsbelopp och fler fördelar som Medicin och Rehab, och även om det är gedigna försäkringar lider även dessa tyvärr av att skyddsbeloppen sänks efter 8:a års ålder vilket sänker prisvärdheten.

Rabatter och skadefria år

Folksams hundförsäkringar är inte förknippade med jättemånga rabatter som en del hundförsäkringsbolag , men i år (2018) verkar dom ha kommit igång vilket är mycket positivt!

Valprabatten har nämligen förändrats så att den gäller för nya försäkringstagare med hela 40% under hundens första levnadsår. Denna rabatt är extremt generöst tilltagen tycker vi och bolaget brädar mer eller mindre därför konkurrerande erbjudanden på marknaden. Hos de andra bolagen gäller därtill oftast rabatten endast om försäkringen tecknas under de första 3 månaderna.

Om du väljer att gå till en veterinär som de på förhand har godkänt får du dock rabatt på 300 kr per besök. En positiv sak, men en relativt låg rabatt i sammanhanget – För ett veterinärbesök på 10 000 kr motsvarar det exempelvis 3% rabatt.

En typ av rabatt som är bra, men som tyvärr inte kommer alla hundägare tillgodo är så kallad samlingsrabatt som du får om du har någon annan försäkring hos Folksam sedan tidigare – exempelvis hemförsäkring. Denna rabatt ligger idag på 10%.

Slutsats

Folksam har en stark portfölj med tre alternativ av hundförsäkringar, varav Folksam bas är årets billigaste försäkring. För dig som inte kräver – eller önskar – mycket utöver själva veterinärvården är det årets bästa snikförsäkring.

Generellt ger försäkringarna ett skydd som inte är något särskilt jämfört med övriga bolag, men det vi verkligen gillar är det märkbart billigare priset. Folksam är noterbart prisvärda i synnerhet på basförsäkringen, men även jämfört med övriga bolag på mellan- och premiumnivåerna.

En nackdel med bolaget är att de sänker ersättningen efter din hund fyllt 7 år.

Vårt omdöme av Folksam blir: Köp, men kolla så att medicin, rehab och MR/CT är på en nivå som du förväntar dig.

Kontakt

Telefonnummer: 0771–950 950

Folksams kundtjänst kan du ringa måndag till fredag mellan 07.30 – 21.00, och lördag till söndag mellan 09.00 – 19.00. Detta tycker vi är mycket bra öppettider för en support som hanterar hundförsäkringar.

Epostforumlär

Det går också bra att maila dom skriftligt med dina besvär eller frågor. Det gör du enklast genom att fylla i formuläret som vi länkat ovan här. Att använda epost istället för telefon menar dom är bra särskilt om det är långa telefontider och du försöker nå dom.

Adress

Folksam har kontor de flesta av Sveriges större städer. Listan till ett kontor närmast dig hittar du här.

Sharing is caring! :)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Folksam Hundförsäkring

 • johan rastad

  Bas 14 år gammal hund. Ersättning vetvård max 7500:-. Premien är 3799:- Självrisk 1800:- +25%
  Är detta rimligt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Trots att premien stigit rejält varje år minskas ersättningen och självrisken ökar