ICA hundförsäkring


ICA Hundförsäkring Omdöme

8.7

Kostnad

8.0/10

Försäkringsbelopp

8.0/10

Täckning

10.0/10

Fördelar

  • Billig försäkring!
  • Rehab, Medicin & MR&CT ingår
  • Lång självriskperiod

Nackdelar

  • Saknar alternativ för försäkringsbelopp över 60 000 kr

En av de verkligt stora nyheterna på hundförsäkringsfronten 2017 var ICA hundförsäkring. Försäkringen saluförs via bolaget Ica försäkring AB, vilket är en del av ICA-gruppens bankrelaterade verksamhet. Företaget har sen lansering utvecklat sina hundförsäkringar i mycket positiv riktning.

ICAs kärnverksamhet är som de flesta vet dagligvaruhandel, och de har sedan en tid tillbaka utvecklat verksamheten runt denna. Bland annat erbjuder de därför numera rad lång kringtjänster till sina kunder – bland annat bank (ICA-kortet m.m.) samt försäkringar.

Företaget är en rätt ny spelare när det kommer till hundförsäkringar, vilket kanske är skälet till att de faktiskt använder sig av Svedea som skadereglerare för sina djurförsäkringar. De beskriver själva samarbetet här.

Man kan därför ledas att tro att Ica försäkring hund de facto är en försäkring från Svedea, men de två hundförsäkringarna skiljer sig en hel del åt. Häng med, så berättar vi varför nedan.

Senast Uppdaterad: 7:e Februari 2019

Valmöjligheter & Utbud

Icas hundförsäkring är enkelt utformad utan att du behöver välja några särskilda paket eller namn på produkten (jfr med Sveland hundförsäkring, som har fem eller flera namn på sina produkter).Ersättningen för Veterinärvård har samma villkor över hela linjen, och du väljer endast till om du vill ha livförsäkring eller ej, samt vilken nivå vill ha på självrisk och försäkringsbeloppen.

Till Icas Veterinärvårdsförsäkring ingår flera tilläggsförsäkringar för hunden. Ersättning för rehabilitering ingår med upp till 6 000 kr. Också ersättning för receptbelagd medicin som du får efter veterinärsbesöket ingår i försäkringen. Denna är dock inte särskilt begränsad till 6 000 kr som rehab, utan kan ges ända upp till hundförsäkringens skyddsbelopp (30 000 – 60 000 kr). Försäkringen täcker också MR- och CT-undersökningar (under förutsättning att det är medicinsk motiverat) med kostnader ända upp till skyddsbeloppet.

Livförsäkring går att teckna med Ica Hund i två varianter ett fast pris direkt i anslutning till när du köper veterinärvårdsförsäkringen. Om din hund är registrerad i SKK har du möjlighet att försäkra till ett skyddsbelopp på 15 000 kr. Om så ej är fallet, är livförsäkringsbeloppet dock begränsat till 9 000 kr. Negativt är att ICA försäkring sänker livförsäkringsbeloppet då din hund blir äldre (OBS gäller ej vetrinärvårdsdelen). Vi hade också gärna sett ett mer flexibelt skyddsbelopp för livförsäkringen. Ingen topplösning för dig som är intresserad av livförsäkring med andra ord.

Självrisk och försäkringsbelopp

Självrisken hos ICAs hundförsäkringar är utformade med en fast- och rörlig del. För den fasta självrisken finns två val att välja på: 2 000- eller 3 000 kr, och för den rörliga delen 15- eller 25%.

Sjävriskperioden hos för Icas djurförsäkringar är är 130 dagar (precis som Svedea), vilket är bland de längre i vår jämförelse.

Icas hundförsäkring är alltså hyfsat flexibel när det kommer till självrisken, men för dig som vill ha en riktigt låg månadskostnad, men lägre självrisk hade vi gärna sett ännu högre alternativ på i vart fall den fasta självrisken.

Försäkringsbeloppen för Icas hundförsäkring du välja i två två nivåer: 30 000 kr och 60 000 kr Både nivåerna kan ge hundägare fullgott skydd efter behov. Men även om nivåerna är trevliga, hade vi gärna sett ännu en nivå med ett ännu högre försäkringsbelopp för den som önskar detta. Men bra grundnivåer som passar de flesta tycker vi!

Pris

Ica Hundförsäkring hör helt klart till de mer prisvärda hundförsäkringarna 2019. Vi fick kostnaden till 1965 kr per år. Försäkringen är marginellt billigare än Svedea If, men slås rejält av de mer avskalade försäkringarna Folksam Bas och Agria Mini.

Dock har ICA dåligt med erbjudanden och rabatter för nya kunder. Vilket gör att dem står sig slätt brevid exempelvis Svedea när man räknar i reda kronor.

Rabatter och skadefria år

Ica införde sent 2017 två olika rabatter för dig som hundägare: kastrationsrabatt och valprabatt. Värt att notera är dock att även tidigare var kastration premiegrundande, men med rabatten blir det tydligare för oss som kunder, vilket är bra.

Kastration ger 10% rabatt och hör till de bättre bland bolagen i årets undersökning.

Valprabatten är helt ok och ligger på 15%.

Bra att dem har börjat införa rabatter, men får vi önska oss något ser vi gärna fler av samma slag – exempelvis avelsrabatt, mängdrabatt (flock) och klubbrabatter.

Slutsats

2019 ger ICAs hundförsäkring dig ett riktigt bra skydd till ett rimligt pris, med helt ok rabatter. Valmöjligheterna för självrisker i såväl fast som rörlig del är helt okej, men när det kommer till försäkringsbeloppet vi hade gärna sett fler och högre nivåer.

Självriskperioden hör till de försäkringsbolag med bäst villkor, och det finns inget tak för vare sig Medicin eller MR/CT- undersökningar. Nivån för rehab är helt ok – inte bäst, men heller inte sämst!

Deras minsta försäkring (30 000 kr försäkringsbelopp) är vår vinnare för 2019, och är en försäkring vi varmt kan rekommendera. Också 60 000-kronorsnivån ger gott skydd, men här hade vi gärna sett att ersättningen för rehab hade ingått.

Vårt omdöme av ica blir: stark rekommendation

Kontakt

Har du frågor om försäkringen som inte besvaras här i artikeln eller på ICA-Försäkrings hemsida, är det alltid en god idé att kontakta företaget före du köper något du kanske inte blir nöjd med. Det blir krångligare att ändra i efterhand.

Icas avdelning för djurförsäkring kontaktar du enklast på dessa vägar:

Telefon: 033-47 47 90
Epost: forsakring@ica.se

Öppetiderna för kundtjänsten är:
Mån – Fredag 08:00 – 20:00

Sharing is caring! :)