IF Hundförsäkring 1 kommentar


If omdöme

6

Kostnad

8.0/10

Försäkringsbelopp

5.0/10

Täckning

5.0/10

Fördelar

  • Bland de billigare hundförsäkringarna just nu
  • Rabatt om du tecknar via nätet

Nackdelar

  • Sänkning av skyddsbelopp sker efter 7 års ålder
  • Kort självriskperiod
  • Halvflexibel försäkring

Valmöjligheter & utbud | Självrisk & försäkringsbelopp | Pris | Slutsats

Denna hundförsäkring kommer från ett av Sveriges större försäkringsbolag på djurförsäkringar, och Nordens största försäkringsbolag totalt sett om man ser till alla typer av försäkringar. De erbjuder försäkringslösningar till det mesta och har för närvarande ca. 3,6 miljoner kunder och 3600 anställda i Danmark, Finland, Sverige och Norge.

De har en ambition att erbjuda sina kunder prisvärda försäkringslösningar som samtidigt ska ge kunderna trygghet. De menar att dem genom att ha en gränsöverskridande organisation i norden, kan använda sig av bra arbetsprocesser för att sänka priserna genom lägre kostnader. Det låter bra, men hur är det med hundförsäkringen i praktiken.

Nedan kan du läsa mer om If hund och vad dem får för omdöme av oss på hundförsäkring.se.

Senast uppdaterad: 7:e Februari 2019

Valmöjligheter & Utbud

IF:s hundförsäkring kommer i två varianter: Hund och Stor hund, där stor hund ger störst skydd till din hund av de två hundförsäkringarna.

Hund är deras standardförsäkring med ett försäkringsbelopp på 30 000 kronor. Det finns inte så mycket att säga om denna försäkring mer än att det inte ingår några tilläggsförsäkringar alls (fotnot: avlivningskostnad ingår). En väldigt blasé försäkring, särskilt då man tänker på att det inte går att välja tillägg ifråga om medicin och rehab. Gränsbeloppet för MR&CT är dock rätt bra och ligger på 10 000 kr om året.

Stor hund är IF:s mer breda försäkringsvariant som bland annat ger ett utökat skydd för kejsarsnitt (Kostnader för 2 stycken total ersätts, med vissa undantagna raser). Försäkringsbeloppet är högre jämfört med Hund – 60 000 kr. I IF stor Hund ingår också ersättning för Rehab med 6 000 kr per år och medicin för det totala beloppet. Att IF ersätter hela kostnaden för mediciner tycker vi är bra, men ersättningen för rehab hade gärna kunnat vara större enligt oss. En intressant grej med denna försäkring är att ett utökat skydd för tandvård ingår, något som kan vara intressant för hundraser som har notoriskt dåliga tänder. Gränsbeloppet för MR&CT är också höjt jämfört med hund, till hela 15 000 kr per år vilket är mycket bra.

Livförsäkring går att välja till båda försäkringstyperna ovan och gäller då fram tills dess att hunden fyllt 10 år. De har väldigt god flexibilitet i denna tilläggsförsäkring, då du kan välja ett skyddsbelopp från 1 000 kr ända upp till 35 000 kr. Mycket bra jobbat IF djurförsäkringar i denna del!

Självrisk och försäkringsbelopp

Självrisken för If hundförsäkring kommer 2019 endast i två varianter: du kan välja 1900- eller 2700 kr i fast självrisk, kombinerat med en rörlig självrisk om 15% . Vi var tidigare lite imponerade över flexibiliteten i denna del, då det gick att välja att ha enbart ha fast självrisk. Detta har nu If valt att ta bort, vilket är negativt för flexibiliteten.

Hos IF gäller försäkringsperioden är 125 dagar (2017 var längden 100 dagar), vilket innebär att du endast behöver betala självrisken en gång under denna tidsperiod även om din hund blir sjuk eller skadar sig två gånger. Omvänt gäller att du behöver betala två gånger om behandlingen överskrider 125 dagar. En intressant sak med IF:s försäkring är att du inte behöver betala någon självrisk om din hund skulle bli skadad av ett rovdjur (i vart fall gäller det björn, varg, lo, järv och örn). Självriskperioden ligger på genomsnittlig längd jämfört med de övriga försäkringsbolagen i vårt test.

Försäkringsbeloppet är beroende av vilken variant av hundförsäkring du väljer. Stor hund ger ett försäkringsbelopp på 60 000 kr, medans motsvarande nivå för den mindre omfattande försäkringen hund är 30 000 kr IF är dock ett av hundförsäkringsbolagen som väljer att sänka försäkringsbeloppet när din hund blir gammal, vilket är negativt tycker vi. Från sju års ålder så får din hund sänkt försäkringsskydd med 3 000 kr om året till minimalt 10 000 kr om du valt alternativet hund. För stor hund gäller istället sänkt försäkringsbelopp med 5 000 kr om året till en miniminivå av 15 000 kr.

Pris

Priset på If:s hundförsäkring hör till mellanskiktet i vår undersökning 2019, samtidigt som försäkringsskyddet bara är ok. Medicin och Rehab ingår ej som standard på den mindre försäkringen, samtidigt som den ligger i paritet med alternativ som gör det. Eftersom försäkringsvillkoren sänker skyddsbeloppet när din hund blir gammal, tycker vi heller inte att prisvärdheten är särskilt bra.

Rabatter och skadefria år

Efter att tidigare inte haft en enda rabatt direkt kopplad till hundförsäkringar, införde If 2018 en Valprabatt på 20% – vi ger tummen upp, men konstaterar att det ser lite skralt ut i övrigt.

Om du före 2018 hade flera försäkringar hos IF sen tidigare, kunde det vara vara värt att fundera lite extra på att välja IF:s hundförsäkring. Att samla fler försäkringar hos dem gav nämligen tidigare en så kallad kallad “plusrabatt”, vilket gav sänkta kostnader på alla dina försäkringar. Numera har dem dock inte längre kvar denna plusrabatt, utan istället har dem ett s.k. förmånsprogram, som ger upp till 15% i total samlingsrabatt. Tyvärr gäller inte detta förmånsprogram IF:s hundförsäkringar.

Slutsats

IF är en bra försäkringslösning, som vi kan “okeja”. Det är ett stort försäkringsbolag vilket kan ge lite extra trygghet på lång sikt jämfört med de mindre försäkringsbolagen. Dock har bolaget en smula dålig flexibilitet i sina försäkringslösningar där man exempelvis inte kan lägga till ersättning för medicin och rehab i den mindre försäkringen. Gränsbeloppen i dessa delar är inte heller särskilt väl tilltagna i Hund Stor. Det är därtill negativt att bolaget väljer att sänka försäkringsbeloppet efter sju års ålder.

Ersättningen för MR&CT är dock överlag god.

Kontakt

Telefonnumer inrikes: 0770-117 177

Telefonnummer utlandet: +46 771 655 655

Vill du kontakta IF hundförsäkring, går det bra att göra över telefon. Support för If hundförsäkring kan du nå såväl från Sverige som utlandet. Deras kundtjänst är öppen måndag till fredag mellan 07.30 – 21. 00, lördagar mellan 09.00 – 18.00 samt söndagar mellan 10.00 – 18.00.

Epost: djur@if.se

Om du hellre vill maila If hundförsäkring om dina frågor kring försäkringen, så kan du göra det på mailadressen ovan. If hund lovar att svara dig inom 24 timmar.

Livechatt

If hund har också en livechatt öppen direkt på hemsidan om du har frågor. Den är mycket enkel att använda och är ett bra alternativ till epost och telefon- kontakt. Livechatten är öppen på vardagar mellan 09.00 – 18.00.

 

 

 

Sharing is caring! :)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “IF Hundförsäkring