Sveland Hundförsäkring 3 kommentarer


Sveland omdöme

7

Kostnad

7.0/10

Försäkringsbelopp

6.0/10

Täckning

8.0/10

Fördelar

  • Relativt billig försäkring
  • Medicin & Rehab ingår
  • Bra med nivåer på skyddsbelopp

Nackdelar

  • Lite snålt skyddsbelopp på minsta försäkringen

Valmöjligheter & utbud | Självrisk & försäkringsbelopp | Pris | Slutsats

Sveland hundförsäkring är en av de försäkringar till djur som man brukar känna till sedan tidigare utan att ha satt sig in i hundförsäkringsvärlden. Sveland är bland Sveriges mest kända försäkringsbolag som arbetar med djurförsäkringar och har ett starkt samarbete sedan länge med Trygg Hansa . Förutom försäkring till hund så erbjuder Sveland försäkringar till det mesta inom djurvärlden: bl.a. Katt, häst, smådjur och lantbruksdjur (exempelvis kor och getter).

Sveland kallar sig själva för ett ömsesidigt bolag, vilket  innebär att om du tecknar hundförsäkring här också innebär att du blir delägare. Bolaget hävdar att försäkringen sätts till självkostnadspris, efter ett vinstmål om 10(!)%. En vinst (eller så kallad räntabilitet) på 10 % är väldigt högt satt för denna typ av bolag, så att kalla det självkostnadspris är att gå till överdrift. Det tycker iallafall vi på Hundförsäkring.se!

Senast uppdaterad: 7:e Februari 2019

Valmöjligheter & Utbud

Svelands hundförsäkring kommer i fyra olika förpackningar med lite olika egenskaper: Hund Favorit, Hund Maximal,Hund Special och Hund olycksfall. Utöver dessa fyra har dem ett antal vi inte kommer recensera här, bland annat avel och jägarförsäkring.

Sveland hund favorit

Sveland hund Favorit är veterinärvårdsförsäkringen av standardtyp.Medicin och Rehab ingår ej i försäkringen, vilket är nytt jämfört med tidigare år. Inte heller livförsäkring ingår per automatik. Ersättning för MR&CT utgår med maximalt 5000 kr per år, vilket är en låg men rimlig nivå. Mer orimligt är däremot de finstilta villkoren kring dessa typer av undersökningar. Sveland ersätter nämligen inte bara 50% av kostnaden, och först efter fast- och rörlig självrisk är dragen. Lite av en papperstiger alltså.

Sveland hund maximal

Sveland hund Maximal vilket är Svelands Premiumförsäkring täcker 75% kostnaden för receptbelagd medicin  upp till 10 000 kr per år. Också ersättning för rehab ingår upp till samma belopp – här är dock ersättningen 100%. Villkoren för MR&CT är därtill betydligt bättre och är inte utsatt för något gränsbelopp vad vi kan se, utan torde gälla ända upp till skyddsbeloppet, vilket är mycket generöst med Sveland Maximal (100 000 kr). Vidare ingår med detta paket Sveland Hound och ersättning för avlivning eller kremering (1500 kronor) Sveland Hund Maximal har därmed mycket god täckning, och något för dig som vill ge mycket gott skydd till din hund.

Sveland hund special

Sveland hund Special är en annan försäkringstyp, och beskrivs som “en grundförsäkring med begränsad veterinärvård för dig som vill ha ett grundskydd för några av de mest kostsamma skadorna”. Denna försäkring har en lägre månadskostnad än de övriga hundförsäkringarna till kostnaden av ett sämre skydd för hunden. Det är en intressant lösning för dig som bara vill skydda din hund mot de värsta skadorna, men har pengar på banken till mindre skador om de skulle uppstå. I denna försäkring ingår inte Medicin, Rehab, Hound eller livförsäkring – men de går att lägga till om du vill, vilket vi tycker är bra.

Sveland Hund olycksfall

Sveland Hund olycksfall är en avskalad försäkring som enbart täcker veterinärvård vid just olycksfall. I praktiken så handlar det enbart om i princip trafik-, bit-, tand- och förgiftningsskador. Försäkringsbeloppet är satt till 20 000 kr, och vare sig medicin eller rehab ingår. Jämfört med Sveland favorit är rent allmänt skyddet sämre jämfört med Sveland favorit, Maximal och special. Priset är dock hyfsat förmånligt satt. Rehab, Medicin och ersättning för MR&CT ingår inte heller i försäkringen, men kan tecknas som tillägg vilket är positivt.

Självrisk och försäkringsbelopp

Självrisken har en fast och en rörlig del i samtliga försäkringstyper. Vad gäller den fasta självrisken kan du välja mellan 1600- och 2700 kronor. I den rörliga självriskdelen kan du välja mellan 15% & 25%. Detta tycker vi ger en bra flexibilitet i självrisken även om det inte är något utöver det vanliga. Om du skulle välja Hund Maximal, Special eller Olycksfall, gäller dock inte denna rörlighet: I Maximal är du låst till en fast självrisk på 2700 kr samt en rörlig del på 25%. Samma sak gäller Hund Special och Olycksfall och där du är låst till en fast självrisk om 1600 kronor samt en rörlig del om 25%.

Försäkringsbeloppet kan du numera välja själv i tre nivåer för Hund Favorit: 20 000-, 40 000- eller 60 000 kr. Skulle du vilja ha högre skyddsbelopp än så, är det möjligt att köpa till extra skyddsbelopp. För Hund Maximal gäller ett skyddsbeloppet 100 000 kr, vilket är lite rejälare än Hund Favorit. 20 000 kronor är det maximala skyddsbeloppet för Hund Special och Hund Olycksfall.

Sveland gjorde en del positiva förändringar på sina sina hundförsäkringar 2017. Skyddsbeloppen var tidigare låsta på väldigt höga eller låga nivåer. Men numera finns fler betydligt fler belopp att välja bland,  vilket gjort Svelands hundförsäkringar mer flexibla. så vi får säga bra jobbat Sveland! En annan betydande skillnad gentemot tidigare år är att bolaget inte lägre sänker ersättningsbeloppet för veterinärvård, när din hund blir äldre vilket såklart är en mycket bra förändring. Dessa villkor gäller fortsatt 2019, men det är ibland tämligen oklart varför olika försäkringspaket ser ut som dem gör (Special och Olycksfall ex).

De har också lanserat en ny produkt som de kallar för Boost vilken ger lite ytterligare flexibilitet i försäkringen. Sveland Boost innebär att om du börjar närma dig gränsen för att ha förbrukat ditt försäkringsbelopp för veterinärvård ett visst år, eller från början vill ha ytterligare skydd, så kan du fylla på beloppet upp till 20 000 kr extra.

Pris

När vi tittar på Svelands hundförsäkringar, kan vi konstatera att de ligger genomsnittligt bland djurförsäkringar i vårt test 2019. Sveland Special hör dock till de billigaste paketen, men du får i likhet med Folksam Bas en väldigt avskalad försäkring utan skydd för bl.a. medicin och rehab. Sveland Maximal hör till årets dyraste försäkring, men kommer också med mycket trevligt i paketet. För dig som gillar ett omfattande skydd för din buse, finns det dock mer prisvärda premiumförsäkringar enligt vår mening, exempelvis Agria eller Moderna försäkringar.

Rabatter och skadefria år

Sveland ger dig 40 % i rabatt på en veterinärvårdsförsäkring om du tecknar den på en frisk valp som är yngre än 4 månader gammal. Denna rabatt gäller dock enbart första året, men då ingår också tilläggsförsäkringen rehabilitering.  På valpar som är äldre än 4 månader, men yngre än 16 månader gäller istället en så kallad unghundsrabatt som ger 20 % i rabatt på priset första året. Även i denna rabatt ingår en kostnadsfri rehabiliteringsersättning.

En grej som är bra med Sveland är dock deras ersättning för skadefria år. Använder du ej din försäkring under ett  år får du 5% rabatt om året upp till 4 år eller 20%. Denna ersättningsmodell kommer från andra typer av försäkringar och är inte jättevanlig vad gäller hundförsäkringar, men är positiv tycker vi.

Slutsats

Svelands hundförsäkringar har relativt bra täckning på skador och dem har flera tilläggsförsäkringar som antingen ingår, eller går att lägga till i paketen till en kostnad. Deras försäkringar är också betydligt mer flexibla jämfört med tidigare år, vilket har förbättrat försäkringen. Försäkringen har blivit mer prisvärd jämfört med tidigare år eftersom de inte längre sänker försäkringsbeloppet när din hund blir äldre. Men är du ute efter en billig och bra hundförsäkring finns det andra bolag som kan passa dig bättre.

Kontakt

En hundförsäkring från Sveland djurförsäkringar köper du enklast via deras hemsida.

Email: djur@sveland.se

Telefon: 0451-38 30 00 (Måndag-fredag, 09-17)

Det är en smula oklart under vilka tider Sveland hund erbjuder support över telefon. Därför rekommenderar vi dig att ringa på vardagar mellan 10.00 – 18.00 då dem rimligtvis borde ha öppet.

Fax: 0451-38 30 37

Adress:

Östergatan 15
281 32
Hässleholm

Sharing is caring! :)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 tankar om “Sveland Hundförsäkring