Vad får hundar inte äta 2 comments


Att våra fyfota vänner inte är rädda för att pröva nya saker är ingen hemlighet för de flesta av oss. Men vad är egentligen ofarligt och vad får hundar inte äta? Det finns ett antal olika saker som är mer eller mindre skadligt, och ett par otippade saker som faktiskt fungerar bra även om man skulle kunna tro att det är farligt. I denna artikelserie undersöker vi vad som är giftigt för hund, och vad man ska göra när hunden ändå har ätit av det dåliga. Vi börjar denna vecka med att skriva om hundar och choklad.

Hundar och choklad

HundchokladVi har väl alla lämnat den där chokladkakan eller godisskålen framme efter fredagsmyset någon gång. Även om sussan varit framme och rensat ur, är det dock oftast ingen risk för att hunden ska dö. Den gifitga substansen i choklad – teobromin – förekommer nämligen inte i så stor omfattning i vår inhemka choklad (exempelvis Marabou). När det gäller ren mörk kakao är läget dock annorlunda. Denna är farligare eftersom innehållet är högre Teobromin jämfört med den ljusa chokladen. Även om det sällan är dödsfarligt om din hund ätit choklad eller annat chokladgodis, är det inte ovanligt att hunden drabbas av diarre på grund av allt fett (främst kakaofett) den får i sig. Om du ändå vill äta lite choklad tillsammans med din hund så finns det speciellt framtagen hundchoklad att köpa.

Varför får inte hundar äta choklad?

I kakao finns det för hundar giftiga ämnet Teobromin som reagerar med hundens magvätskor och prodducerar toxiner i hundens kropp i en sådan koncentration att hunden ej kan processa gifterna. Hunden kan få skakningar, stor utsöndring av saliv, hjärtklappning och kräkningar. För Macademianötter gäller istället att det giftiga ämnet heter aflotoxin och är en mögelsvampp som hunden kan reagera mycket kraftigt på, även i små doser.

Choklad innehåller ofta nötter

Ett extra varningsfinger ska dock höjas för choklad som innehåller nötter, och då i synnerhet makademianötter. Så få som fyra fem stycken av dessa nötter kan resultera i att hunder får kramper,  förlamning och allmän svaghet. Då de flesta sorter innehåller spår av nötter borde du alltså helt undvika choklad av detta skäl.

Hundar – russin och vindruvor

Om din hund får i sig vindruvor eller russin – som ju också är vindruvor fast torkade – kan detta leda till stora skador för hunden. Russin kan hundkroppen inte processa på ett bra sätt utan detta leder ofta till akut njursvikt för den som har ätit av detta. Hundar får alltså avstå denna njutning av alla livets godheter, för det är riktigt farligt. Man vet inte vilket ämne som är gifitigt i russin för hundar, men det man vet är att det krävs så lite som under 10 stycken russin för att allvarliga skador ska kunna upppstå. Ett bra substitut till russin tycker vi är miniben, vilket är en form av hundsnack som är väldigt populär.

Hundar – vitlök och lök

vad-får-hundar-inte-äta-magont-hundLök och vitlök innehåller för hundar ett farligt ämne som heter alicin. Detta gäller såväl tillagad som rå lök och vilök. Att bjuda snurran på  tzatsiki är därför en  mycket dålig idé. Alicin verkar genom att på sikt ge blodbrist hos din hund. Det finns också mycket lite information vad gäller hur mycket lök som är skadligt och det är därför bäst att helt undivka lök till hunden, också små doser. Detta är extra viktigt att tänka på om du brukar ge din hund matrester, då svensk (och utländsk för den delen) matlagning ofta innehåller mycket lök och lökrester.Symptomen på lökförgiftning är svaghet, trötthet, kräkningar och ointresse för mat i allmänhet.

Hundar – öl och annan alkohol

Förutom att det är både är fel och omoraliskt att supa ner ett djur som inte har efterfrågat ett alkoholrus och är i en utsatt situation, är det dessutom farligt. Alkohol i alla dess former har ungefär samma verkan på hundar som för människan. Skillnaden är att det skadar betydligt fortare: man brukar säga att hjärceller försvinner när människan dricker. För hundar gäller samma fast gånger tio. Undvik därför att ge din hund öl. I Usa har man dock en helt annan iställning till saken och säljer hundöl. Helt barockt enligt oss på hundförsäkring!

Sharing is caring! :)

2 tankar om “Vad får hundar inte äta

 • Anna

  Choklad visste man ju att hundar inte fick äta, men att russins skulle va så farligt.

  • Ahmed

   Jo för helvete, russin är skitfarligt!
   Min kompis Benny hade en kennel där de odlade mastiffer. Bennys grabb träffade en tjej från afrika i skolan som han hade fått russin av. När grabben kom hem så trillade han och tappade ut alla sina russin över mastifferna. Senare samma kväll var både grabben och Benny ute och rastade hundarna till midnatt. Det gick åt många plastpåsar där…

Kommentarer är stängda.