Mops - allt du behöver veta

Funderar du på att skaffa mops? Här har vi samlat information om hundrasen mops. Allt från hälsa, matvanor till pälsskötsel. Vi har även tagit med bra försäkringar till dig med mops.

Allt du behöver veta om mops

Mopsens komiska platta och runda ansikte med dess djupa veck runt de stora, mörka ögonen kan inte annat än få en att le. Ordet mops kommer från nederländskans mopshond som betyder “hund med platt nos”, vilket i sig är relaterat till det lågtyska ordet moppen “se sur ut”. Det engelska ordet för mops pug tros komma från det latinska ordet för näve då ansiktet påminner om en människonäve.

Mopsen är en pajas i sinnet, men för sig själv med värdighet. Den är lekfull och alltid redo för stök och stoj, men den är också en trofast vän som alltid vill vara nära sin människa. Mopsen vill alltid stå i centrum och har svårt för att bli negligerad.

Mopsen är fyrkantig och satt och väger oftast inte mer än 8 kg. Huvudet är stort och runt med stora, runda ögon. Den har djupa veck i ansiktet. Enligt sägnen prisade kineserna, vilka bemästrade aveln av denna hund, dessa veck då de liknade tursymboler på kinesiska. Särskilt prisade var hundar vars veck såg ut som tecknet för ordet prins på kinesiska.

Leverfläckarna på mopsens kinder kallas skönhetsfläckar. Nosen eller masken är svart, i pannan finns ett tydligt definierat tumavtryck och längs mitten av ryggen en svart rand. Öronen är mjuka, svarta och sammetslena. Den har ett karakteristiskt underbett (tänderna i underkäken sitter utanpå tänderna i överkäken) och en kort ringlad svans.

Kärleksfull och glad hundras

Mopsen har en glad och kärleksfull personlighet. Den är lojal och charmig samt lekfull och busig. Den är väldigt intelligent, men kan vara envis vilket gör uppfostran svår.

Mopsen kan vara bra som vakthund men är inte benägen att gläfsa, något som nog kan uppskattas av dina grannar. Om den fostras och tränas att bli social kan mopsen komma bra överens med andra djur och barn.

Då det är en liten och tyst ras samt relativt inaktiv när den är inomhus är mopsen ett bra val för dig som bor i lägenhet. På grund av sitt platta ansikte mår mopsen inte bra av för höga eller för låga temperaturer och bör då hållas inomhus.

Innehållsförteckning

9 saker att tänka på med en mops i hemmet

1. Mopsen kan vara envis och svår att göra rumsren. Burträning är att rekommendera.

2. Mopsen klarar inte av höga temperaturer och fukt då den har en kort nos (luften kyls ner när den passerar genom nosen på hundar med längre nos, innan den når lungorna). När din mops befinner sig utomhus är det viktigt att iaktta tecken på överhettning. Mopsen är helt klart en inomhushund och bör inte hållas utomhus.

3. Trots deras korthåriga päls fäller mopsen mycket.

4. Mopsen andas tungt och snarkar högt.

5. Då deras ögon är så framträdande är mopsen benägen att få ögonskador.

6. Mopsen är glupsk och äter gärna för mycket om den får chansen. Då den lätt går upp i vikt kan mopsen fort bli överviktig om födointaget inte noga övervakas.

7. Mopsen behöver ständigt sällskap av en människa. Om du har en mops kan du förvänta dig att den följer efter dig vart du än går i hemmet, vill sitta i ditt knä och sova i samma säng som dig.

8. Mopsentusiaster är ett lättroat gäng. De gillar mopsträffar, mopsparader och att klä ut sin mops.

9. För att vara säker på att du köper en frisk hund är det viktigt att aldrig köpa en valp från en oseriös uppfödare, valpfabrik eller djuraffär. Hitta en ansedd uppfödare som testar sina avelshundar, detta för att vara säker på att de inte har några ärftliga sjukdomar som kan smitta andra valpar och att de har ett lugnt temperament.

Mopsens historia

Mopsen kommer ursprungligen från Kina och har anor från Handynastin 206 f.Kr. till 200 e.Kr. Vissa historiker menar att den är släkt med den tibetanska mastiffen. De prisades av Kinas kejsare och bodde lyxigt, i vissa fall vaktades de av soldater.

Mopsen är en av tre kortnosiga hundar som man vet har avlats fram av kineserna: shih tzu, pekines och lo-szehunden, som är den ursprungliga mopsen. Vissa tror att den kända kinesiska happahunden är föregångare till mopsen. Bevis på mopsliknande hundar har hittats i forntida Tibet och Japan.

Mopsens introduktion till Europa

På det senare 1500-talet och tidiga 1600-talet började Kina handla med Europa. Det sägs att de första mopsarna som fördes till Europa kom med holländska köpmän som då döpte rasen till Mopshond.

Mopsen blev snabbt en favorit bland Europas kungahus och spelade även en stor roll för många av dem under historiens gång. I Holland gjordes mopsen till den officiella hovhunden av Huset Oranien efter att en mops ska ha räddat livet på prins Vilhelm, genom att varna honom för spanjorernas antågande år 1572. När Vilhelm III av Oranien begav sig till England med sin fru Maria år 1688 för att överta tronen efter Jakob II tog de sina mopsar med sig.

Den svarta mopsen ska ha funnits redan på 1700-talet. Konstnären William Hogarth var en mopsentusiast och porträtterade en svart mops och flera andra på sina kända målningar. År 1785 porträtterade även Goya mopsen på sina målningar.

När mopsens popularitet spred sig över Europa blev den också känd under olika namn i de olika länderna. I Frankrike kom den att kallas carlin, i Spanien dogullo, i Tyskland mops och i Italien caganlino.

Marie-Antoinette hade en mops som hette just mops innan hon gifte sig med Ludvig XVI vid femtonårs ålder. En annan känd fransyska som hade en mops vid namn Fortune var Joséphine de Beauharnais. Innan hon gifte sig med Napoleon Bonaparte var hon inspärrad på fängelset Les Carmes. Då hennes kära mops var den enda “besökare” hon tilläts ha brukade hon gömma meddelande till sin familj i hans halsband.

Mops popularitet fortsatte under den viktorianska eran

På det tidiga 1800-talet blev mopsen en rashund med två grenar som dominerade i England. En gren hette Morrison och ska ha avlats fram av drottning Charlotte, maka till Georg III. Den andra grenen utvecklades av lord och lady Willoughby de Eresbyoch avlades fram av hundar som importerats från Ryssland och Ungern.

Samtidigt fortsattes det att avlas fram mopsar av kungafamiljerna i Kina. Då britterna invaderade det kinesiska kejsarpalatset år 1860 upptäckte de flera mopsar och tog några av småhundarna med sig tillbaka till England.

Två hundar som hette Lamb och Moss togs med till England. Dessa två “renrasiga” kinesiska grenarna avlades och producerade hunden Click. Han var en enastående hund och parades flera gånger med hundar från både Willoughby och Morrison-grenarna. Click anses ha gjort mopsen till en bättre ras och bidrog till att forma den mops vi har idag.

Mopsen blev väldigt populär under den viktorianska eran och finns med på många målningar, vykort och figurer från denna period. Den avbildades ofta med en bred, dekorativ krage eller stora rosetter runt deras korta och grova hals.

Drottning Viktoria hade flera mopsar och avlade också dem. Drottningen föredrog den aprikos/fawn-färgade mopsen medan en annan mopsvän Lady Brassey gjorde den svarta mopsen modern efter att hon tagit med sig några från Kina år 1886.

Mopsen introducerades i USA efter det amerikanska inbördeskriget och rasen godkändes av den amerikanska kennelklubben år 1885. Från början var mopsen väldigt populär men i slutet av århundradet hade intresset för den avtagit. Några få hängivna uppfödare fortsatte aveln och efter några år återfick rasen sin popularitet.1931 erkändes den första amerikanska mopsklubben Pug Dog Club of America av den amerikanska kennelklubben.

Mopsens hälsa

Mopsen är generellt sett en frisk hund, men precis som alla andra raser är de benägna att få vissa hälsoproblem. Vissa mopsar kommer inte få några sjukdomar alls, men det är viktigt att vara medveten om dem ifall du överväger denna ras.

Om du köper en valp se då till att hitta en bra uppfödare. Valpen ska levereras med ett giltigt besiktningsintyg. Ett registreringsbevis ska medfölja valpen och uppfödaren ska ha ombesörjt avmaskning och vaccination innan leverans. Valpen ska också vara chipmärkt och registrerad hos Svenska kennelklubben. Du kan kontakta Mopsorden, Svenska Dvärghundsklubben och Svenska kennelklubben för mer information.

Cheyletiella (ett slags mjäll)

En hudåkomma som orsakas av små kvalster.  Om du ser mycket mjäll, särskilt på mitten av ryggen kontakta då din veterinär. Kvalstren som orsakar detta är smittsamma, vilket betyder att alla husdjur i hushållet måste behandlas.

Hjärnhinneinflammation (även kallad PDE/NME)

Är en dödlig inflammatorisk nervsjukdom som är unik hos mopsen. Forskare vet ännu inte varför mopsen utvecklar denna sjukdom, det går inte att testa för den och heller inte att behandla den. En PDE-diagnos kan endast fastställas efter hundens död, genom att testa vävnad från hjärnan.

PDE drabbar vanligtvis unga hundar och gör att de får anfall, springer runt i cirklar, blir blinda och hamnar i koma för att slutligen dö. Detta kan inträffa inom loppet av bara några dagar eller veckor. Då PDE verkar vara ärftligt sponsrar den amerikanska mopsklubben tillsammans med den amerikanska kennelklubben och hundhälsostiftelsen forskningsprojekt för att lära mer om denna fruktansvärda sjukdom.

Epilepsi

PDE är inte det enda som kan göra att en mops får ett anfall. Den är också benägen att få något som heter idiopatisk epilepsi, vilket är anfall utan någon känd anledning. Om din mops får ett anfall ta då med honom till veterinären för att fastställa vad för sorts behandling som är lämplig.

Nervdegenerering

En äldre mops som släpar bakdelen, vacklar, har svårt att hoppa upp och ner eller är inkontinenta kan plågas av nervdegeneration. En mops med detta tillstånd verkar inte ha någon smärta och tillståndet utvecklas vanligtvis långsamt.

Forskare är inte säkra på varför det uppstår. Då frambenen oftast förblir starka köper vissa ägare kärror som hjälper mopsen att förflytta sig och veterinären kan möjligtvis skriva ut medicin för att hjälpa till att lindra symptomen.

Ögonproblem

På grund av sina stora utbuktade ögon är mopsen benägen att få en rad olika ögonproblem, inklusive proptosis (ögongloben förflyttas från ögonhålan och ögonlocket kläms ihop bakom det), distichiasis (en onormal ögonfransväxt på ögonkanten som gör at ögonfransarna skaver mot ögat),

Progressiv retinal atrofi (en recessiv ögonsjukdom som leder till blindhet) och entropion (det nedre ögonlocket blir inåtvänt, vilket leder till att ögonfransarna skaver och irriterar ögat).

Hornhinnesår

Då ögonen är stora och framträdande kan de lätt skadas eller utveckla sår på hornhinnan (den klara delen av ögat). Om din mops skelar eller om ögat ser rött ut och tåras överdrivet mycket kontakta då veterinären omedelbart. Hornhinnesår svarar vanligtvis väl på medicin men om det inte behandlas kan det orsaka blindhet och även orsaka bristningar i ögat.

Torra ögon

Keratoconjunctivitis sicca och pigmentös keratit är två problem som finns hos mopsen. De kan uppstå samtidigt eller individuellt. Torra ögon uppstår när ögonen inte producerar tillräckligt med vätska för att förbli fuktiga. Din veterinär kan utföra tester för att fastställa vad som är orsaken och dessa två problem kan regleras med hjälp av mediciner och specialistvård. Pigmentös keratit är ett problem som orsakar svarta prickar på hornhinnan, speciellt i ögats hörna nära näsan. Om pigmentet täcker ögat kan det orsaka blindhet. 

Din veterinär kan skriva ut medicin som hjälper till att hålla ögat fuktigt och som löser upp pigmentet. Båda dessa ögonproblem kräver livslång behandling och vård.

Stafylokocker

Stafylokocker är vanliga på huden, men vissa hundar utvecklar kvisslor och infekterade hårsäckar om deras immunsystem är nedsatt. På de ställen där det finns päls kan såren se ut som nässelfeber och på områden utan päls kan såren se ut som revorm. Du bör kontakta din veterinär för lämplig behandling.

Svampinfektion

Om din mops luktar illa, har klåda och mörk, tjock hud kan den ha utvecklat en svampinfektion. Det brukar uppstå i armhålorna, fötterna, ljumskarna, halsen och inuti öronen. Din veterinär kan skriva ut medicin för det.

Allergier

En del mopsar lider av en rad olika allergier, från kontakt- till matallergier. Om mopsen slickar sina tassar eller gnuggar ansiktet mycket kan detta vara allergi, vilket bör undersöktas av veterinär.

Demodex (även kallat demodikos)

Alla hundar bär med sig en liten gäst som heter demodex-kvalster. Mamman överför detta kvalster till sina valpar under deras första levnadsdagar. Kvalstret kan inte överföras till människor eller andra hundar, endast mamman överför kvalster till sina valpar. Demodex-kvalster lever i hårsäckarna och orsakar vanligtvis inga problem.

Om din mops har ett nedsatt eller utsatt immunsystem kan det dock utvecklas till en överproduktion av demodikos. Demodikos kan antingen vara lokalt eller generellt. Den lokala versionen orsakar röda, flagiga hudfläckar med håravfall på huvud, hals och framben. Det sägs vara en valpsjukdom som oftast läker av sig själv. Du bör ändå ta hunden till veterinären då det kan sprida sig och utvecklas till generell demodikos.

Generell demodikos sprider sig över hela kroppen och uppstår hos äldre valpar och unga hundar. Mopsen utvecklar områden med kala fläckar och hudinfektioner över hela kroppen. Den amerikanska akademin för veterinärdermatologi rekommenderar kastrering eller sterilisering av hundar som utvecklar generell demodikos, då den har en genetisk länk. För svenska riktlinjer gällande hundar med demodex kan man se Avelskommitténs yttranden.

Hemi-vertebrae

Kortnosiga raser så som mops, bulldogg och fransk bulldogg kan födas med missbildade ryggkotor. Ibland är endast några av ryggkotorna påverkade och då kan hunden leva ett normalt liv. Andra kan vingla och visa upp en ostadig gångstil när de är mellan fyra och sex månader gamla. Vissa hundar blir gradvist värre och kan även bli förlamade. Orsaken till tillståndet är okänt. Operation kan hjälpa.

Höftledsdysplasi

Kortnosiga raser så som mops, bulldogg och fransk bulldogg kan födas med missbildade ryggkotor. Ibland är endast några av ryggkotorna påverkade och då kan hunden leva ett normalt liv. Andra kan vingla och visa upp en ostadig gångstil när de är mellan fyra och sex månader gamla. Vissa hundar blir gradvist värre och kan även bli förlamade. Orsaken till tillståndet är okänt. Operation kan hjälpa.

Legg-Calvé-Perthes sjukdom (Perthes sjukdom)

Ytterligare en sjukdom som drabbar höftlederna och många dvärgraser är benägna att få den. Om en mops har Perthes sjukdom minskar blodtillförseln till lårbenshuvudet och den del som är förbunden med bäcken börjar vittra sönder.

De första symptomen på Perthes sjukdom är att hunden börjar halta och benmuskeln börjar bli utmärglade, vilket uppstår när valparna är fyra till sex månader gamla. Tillståndet kan korrigeras med operation där den sjuka delen av lårbenet tas bort för att den inte längre ska vara förbundet med bäckenet. Ärrvävnaden som uppstår efter operationen skapar en falsk led och valpen är oftast smärtfri.

Knäledsurvridning

Knäets ledband kan inte hålla knäskålen på plats. Detta drabbar oftast hundens bakben och är smärtsamt. Denna åkomma kan göra hunden förlamad, men många kan också leva relativt normalt liv.

Vaccinationskänslighet

Det finns rapporter som visar på mopsar som är känsliga mot rutinvaccinationer. Dessa symptom kan vara hudutslag, svullnad i ansiktet, ömhet och apati. En hund som är känslig mot vacciner kan utveckla komplikationer eller i värsta fall dö, även om detta är ovanligt. Håll noga koll på din mops några timmar efter att den vaccinerats och ring veterinären om du upptäcker något ovanligt.

Populära hundförsäkringar till mops

Lassie

Maxersättning: 150 000 kr
Rörlig Självrisk: 15 – 25 %
Fast Självrisk: 0 – 3500 kr
Självriskperiod: 365 dagar

ManyPets

Maxersättning: 140 000 kr
Rörlig Självrisk: 15 – 25 %
Fast Självrisk: 0 – 3500 kr
Självriskperiod: 365 dagar

Moderna

Maxersättning: 120 000 kr
Rörlig Självrisk: 15 – 25 %
Fast Självrisk: 1100 – 4000 kr
Självriskperiod: 180 dagar

Mopsens skötsel

Även om mopsen är lekfull och livlig är den lätt att ta hand om, vilket gör den idealisk för äldre personer. Då det är en liten och tyst ras samt relativt inaktiv när den är inomhus är mopsen ett bra val för någon som bor i lägenhet.

Innanför dess kompakta skal döljs en massa energi och du kan förvänta dig galna upptåg om din mops inte får komma ut och leka av sig. De är dock känsliga för värme och fukt så om du bor i ett varmt och fuktigt klimat se då till att din mops inte spenderar för mycket tid utomhus. Den som sover lätt kan komma att vilja investera i ett par öronproppar då mopsen är benägen att snarka.

Mopsen och mat

Hur mycket din vuxna hund äter beror på storlek, ålder, kroppsbyggnad, ämnesomsättning och hur aktiv den är. Hundar är individer precis som människor och alla har inte behov av samma mängder mat. Det säger sig nästan självt att en aktiv hund behöver betydligt mer föda än en soffpotatis. Kvaliteten på hundmaten du köper spelar också roll – desto bättre hundmat, desto bättre näring för din hund och desto mindre behöver du lägga i matskålen.

Även om mopsens största kärlek är uppmärksamheten den får utav människor, är dess näst största kärlek mat. Denna ras älskar att äta, äta, äta. Detta i kombination med sin nätta kroppsstorlek sätter den i farozonen vad gäller fetma. Som mopsinnehavare måste du uppvisa stor behärskning. Skäm inte bort den med mat. Ge den passande portionsstorlekar, begränsa hundgodiset och uppmuntra motion.

Mopsens färg på pälsen och skötsel

Härlig päls men fäller mycket

Även om pälsen är kort har den både täckhår och underull. Mopsen är vanligtvis fawn-färgad eller svart. Den fawn-färgade mopsen kan ha olika nyanser så som aprikos eller silver och alla mopsar har en kort, platt och svart nos.

Pälsen är kort och mjuk, men låt dig inte luras. Mopsen fäller galet mycket, speciellt på sommaren. Den vise mopsinnehavaren accepterar detta och anpassar garderoben därefter, genom att ha på sig ljusa plagg som döljer håren.

Bada din mops

Förutom det bidrar regelbunden borstning och badning till att hålla pälsen i fint skick, vilket minimerar fällandet. Ett månatligt bad är tillräckligt, även om vissa badar sin mops mer regelbundet. Mopsens lilla format är praktiskt, du kan enkelt bada den i köksvasken.

Klovård är viktigt

Regelbunden klovård är viktig då dessa inomhushundar inte nöter ut sina klor utomhus på samma sätt som aktiva raser gör. Det är bra om mopsens öron rengörs med jämna mellanrum.

Ansiktsveck behöver extra uppmärksamhet

Det som kräver särskild uppmärksamhet är mopsens ansiktsveck. Dessa veck är grogrund för infektioner om de förblir fuktiga eller smutsiga. Vecken måste torkas noga efter varje bad och bör även torkas mellan baden. Vissa använder en bomullstuss, andra tvättlappar för att torka vecken.

Håll koll på ögonen

Dessutom behöver mopsens utstående ögon särskild uppmärksamhet. Då ögonen sticker ut är dessa känsliga för skador och irritation som orsakas av tvål eller kemikalier.

Glöm inte att borsta tänderna

Precis som många andra småhundar är mopsen benägen att få tandköttssjukdomar. Regelbunden borstning med en liten och mjuk tandborste samt hundtandkräm förebygger detta.

Tidiga tips när mopsen är valp

Börja vänja din mops att få tänderna borstade och undersökta redan när den är en valp. Sköt regelbundet om tassarna – hundar är känsliga när det kommer till sina tassar – och ta en titt i munnen. Gör skötseln till en positiv upplevelse med massor av beröm och belöningar. Det lägger grunden till enkla veterinärundersökningar och andra behandlingar när hunden är vuxen.

Medan du badar eller tvättar hunden kontrollera samtidigt att den inte har några sår, utslag eller tecken på infektion så som rodnader, ömhet eller inflammation i huden, nosen, munnen, ögonen eller tassarna. Ögonen ska vara klara, utan rodnader eller tårutsöndring. En noga utförd undersökning varje vecka kommer hjälpa dig att tidigt upptäcka eventuella hälsoproblem.

Mopsen tillsammans med andra husdjur och barn

Mopsen älskar barn. Även om mopsen är liten är den inte ömtålig som andra småhundar. Den är ett bra val för barnfamiljen. För barn som vill ha ett aktivt husdjur där hunden hämtar bollar och spelar fotboll kan mopsen dock bli en besvikelse. Vuxna bör alltid övervaka interaktioner mellan barn och husdjur.

Om mopsen är ordentligt tränad och social kan den uppskatta andra hundars sällskap och vistas tillsammans med katter, kaniner och andra djur.

Hund-försäkring.se använder sig av cookies. Genom att använda tjänsten godkänner du användandet av cookies: